Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva se chce zapojit do řešení krize na Korejském poloostrově. Lavrov představil plán

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Foto: mid.ru

Rusko - Rusko je připraveno usnadnit přímé jednání mezi Spojenými státy a KLDR, řekl šéf ruské diplomace Sergej Lavrov. Obě strany vyzval, aby nepodnikaly kroky, jež by situaci mohly dál zostřit.

"Vyzýváme naše partnery (USA a KLDR), aby se soustředili na řešení konkrétních problémů Korejského poloostrova. Kontakty s Pchjongjangem nesmějí být přerušeny, musejí se naopak rozvíjet," řekl Lavrov v rozhovoru s agenturou RIA Novosti.

Moskva se podle Lavrova snaží s KLDR udržet kontakty na pokud možno vysoké úrovni. Předmětem dialogu je ruský plán na urovnání krize, jehož součástí je zastavení severokorejských testů a zároveň omezení a později i pozastavení amerických vojenských manévrů na jihu poloostrova.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová nedávno prohlásila, že jednání s KLDR je nemožné, dokud Pchjongjang zkoušky raket a jaderných zbraní nezastaví. Severní Korea opakovaně prohlašuje, že se svého zbrojního programu nevzdá.

Témata:  Sergej Lavrov Rusko Severní Korea

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy