Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusy na cestách čekají komplikace. Ukrajina zpřísní kontrolu na hranicích

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Praha - Ukrajina zavádí s platností od 1. ledna biometrickou kontrolu na všech pohraničních přechodech s Ruskem. O zpřísnění režimu na hranicích s "rizikovými státy" rozhodl v září prezident Petro Porošenko.

Rusové mohou přejít hranici s Ukrajinou na 157 přechodech. Pokud nepředloží biometrické pasy, budou jim sejmuty otisky prstů, uvedl poradce ministra vnitra Zorjana Škirjak. Už od středy bude tento způsob pasové kontroly zaveden tam, kde je "zvýšená pravděpodobnost nelegálního překročení hranic zločinci a pašeráky".

Velká většina hraničních přechodů už je napojena na databáze Interpolu a Europolu. Dalším krokem bude zavedení vízového režimu ve styku s Ruskem. Kyjev podle ukrajinských médií uvažuje i o tom, že Rusové směřující na Ukrajinu budou muset o datu a důvodu cesty informovat ukrajinské úřady předem.

Vztahy mezi oběma zeměmi jsou na bodu mrazu od roku 2014, kdy Moskva anektovala ukrajinský Krym a začala podporovat separatisty v Donbasu.

Témata:  Ukrajina hranice Rusko

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy