Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina a povstalci si vymění zajatce. Na dohodu dohlížel moskevský patriarcha

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Moskva/Kyjev - Vůdce doněckých separatistů Alexandr Zacharčenko a proruský ukrajinský politik Viktor Medvedčuk se dohodli na výměně zajatců. Poslední detaily se dnes řešily v Moskvě pod dohledem moskevského pravoslavného patriarchy Kirilla. Kyjev by měl propustit 306 válečných zajatců a proruští povstalci 74 vězněných Ukrajinců.

Podle minských mírových dohod z roku 2015 by si měly obě strany vyměnit zajatce podle zásady "všichni za všechny". Kirill dnes ale řekl, že na seznam propuštěných se všechny zadržované osoby nedostaly.

Jednání dlouho vázlo kvůli výhradám Ukrajiny i povstalců, diskuse o podmínkách výměny zajatců začala už loni. Průlom zřejmě přinesl telefonický rozhovor ruského prezidenta Vladimira Putina se Zacharčenkem z poloviny listopadu.

"Překonali jsme všechny problémy a vyměnili jsme si potvrzené seznamy. Výměna se uskuteční podle dojednaného scénáře 27. prosince," řekl dnes Medvedčuk, který je označován za přítele Putinovy rodiny.

Z dosavadních informací není zřejmé, zda má být mezi propuštěnými také ukrajinský duchovní a teolog Igor Kozlovskij, za jehož osvobození koncem listopadu při návštěvě Ruska intervenoval český prezident Miloš Zeman. Kozlovskij, který od začátku proruského povstání proti násilnostem na Donbasu protestoval, byl zatčen loni v lednu v Doněcku. Byl odsouzen na dva a půl roku vězení za špionáž a nezákonné držení zbraní.

Témata:  Ukrajinská krize Ukrajina Donbass v Doněcku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.