Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na ostrově ve Varšavě se utábořilo stádo ovcí a koz

ovce
ovce
Foto: Pixabay

Varšava - Na ostrově uprostřed řeky Visly v polské metropoli se utábořily ovce a kozy. V době vánočních svátků by se mohlo zdát, že jde o živý betlém. Skutečnost je ale jiná.

Pokud to dovolí počasí a zejména hladina Visly, ovce a kozy se budou moci na ostrově pást až do března. Býložravci mají z písečného povrchu ostrova odstranit co nejvíce rychle rostoucích rostlin, aby tak udělaly místo pro hnízda rybáků, racků a kulíků říčních.

Ty mají v oblibě oblast střední Visly s četnými písečnými lavicemi a ostrovy, k zakládání hnízd ale potřebují nezarostlý písečný terén, uvedl server Onet.pl.

"Doufáme, že ovce a kozy pomohou splnit tento úkol a postarají se o úspěšné hnízdění," vysvětlila vedoucí projektu Iwona Zwolińská a připomněla, že na varšavském úseku Visly hnízdí například vzácný rybák malý. Ten nepravidelně zalétává i do Česka.

Pokud pilotní projekt "přirozeného kosení" prostřednictvím pasoucích se ovcí a koz splní očekávání, rozšíří se podle radnice i na další obtížně dostupná místa.

Témata:  Polsko zvířata pactvo koza domácí ovce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy