Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínský aktivista se vysmíval komunistům, dostal osm let vězení

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Peking - Známý čínský aktivista Wu Kan dostal osm let vězení za podvratnou činnost. Projednávání jeho případu, na které dva roky čekal ve vazbě, přišlo na řadu letos v srpnu. Verdikt padl dnes.

Wu se chce proti verdiktu odvolat, napsala agentura AP. "Zůstanu věrný našim původním ambicím, vyhrnu si rukávy a vyvinu mimořádné úsilí," prohlásil Wu v narážce na dobře známé fráze používané prezidentem Si Ťin-pchingem, které užívá k povzbuzení činnosti komunistických činitelů.

Wu byl v roce 2015, kdy úřady spustily vlnu zatýkání právníků a lidskoprávních aktivistů, zadržen mezi prvními.

Ke kritice režimu používal Wu internet a také protestní vystoupení, která tvrdou a výsměšnou stylizací poutala pozornost. Pracoval i pro advokátní společnost, která se věnovala citlivým případům.

Témata:  Čína lidská práva

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.