Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR v roce 2018? Soul v prognóze počítá s eskalací konfliktu, zůstává ale optimistický

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Pchjongjang podle jihokorejského ministerstva pro sjednocení bude v roce 2018 usilovat o zahájení jednání s USA o svém raketovém programu a o alespoň částečné sblížení se Soulem. Jižní Korea si ale nedělá velké iluze. Ve hře je i vznik specializovaného vojenského útvaru.

"Severní Korea bude bude usilovat o vyjednávání se Spojenými státy, zároveň bude pokračovat ve snaze být uznána jako země de facto disponující jadernými zbraněmi," uvedlo ministerstvo pro sjednocení, aniž by svůj závěr podrobněji vysvětlilo.

Američtí diplomaté opakovaně deklarují, že jejich cílem je nevojenské řešení napjaté situace na korejském poloostrově, avšak prezident Donald Trump snahy o navázání rozhovorů označil za ztrátu času.

Minulý týden Rada bezpečnosti OSN jednomyslně rozšířila sankce proti Pchjongjangu. Severní Korea označila krok za válečný akt a jeho strůjcům pohrozila odplatou.

I přes optimistickou novou prognózu se Soul připravuje na možnost eskalace regionálního napětí. Jihokorejské ministerstvo obrany uvedlo, že přidělí čtyři jednotky novému orgánu pro dohled na politiku Severní Koreje, jehož cílem bude "odrazovat a reagovat na severokorejskou jadernou a raketovou hrozbu".

Témata:  Jižní Korea Severní Korea USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy