Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peruánci se bouří proti omilostnění diktátora Fujimoriho. Vrah a zloděj, křičely tisíce lidí

Násilí
Násilí
Foto: Pixabay

Lima - Mnozí Peruánci nesouhlasí s milostí pro exprezidenta Alberta Fujimoriho, který si odpykával 25letý trest vězení. Demonstrací se v celé zemi podle Reuters zúčastnilo asi 5000 lidí.

Nesli transparenty s exprezidentovými portréty a nápisy jako "vrah" a "zloděj". Prezident Pedro Pablo Kuczynski poté v televizním projevu k národu vyzval ke snahám o usmíření a "obrácení stránky". Demonstranti by se podle něj neměli nechat strhávat "negativními emocemi zděděnými z minulosti".

Fujimori si odpykával trest za podíl na zabití 25 lidí, porušování lidských práv a korupci. Milost bývalé hlavě státu udělil v neděli současný prezident.

Kritici tohoto kroku považují milost pro Fujimoriho za součást zákulisní dohody, jejímž cílem bylo uchránit Kuczynského před sesazením kvůli obviněním z korupce. Tři dny před udělením milosti totiž prezident přestál v parlamentu hlasování o odvolání poté, co se zdrželi poslanci ze strany vedené Fujimoriho dětmi, napsala agentura Reuters. Kuczynského vláda ale popřela, že by takovýto výměnný obchod nabídla.

Témata:  Peru násilí

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy