reklama

Přes Bavorsko přišlo téměř 16.000 utečenců, v roce 2016 jich bylo 70.000. Policie tu zaznamenala 410 případů převaděčství oproti loňským 665. Nejvíce zadržených letos tvořili muži mezi 16 a 35 lety, pocházeli z Nigérie, Afghánistánu, Sýrie a Iráku. Přes sousední Bádensko-Württembersko se dostávali migranti původem z Guineje, Nigérie a Eritreje, ale i ze Somálska a Gambie.

Letos policie zadržela na 900 migrantů, kteří se pokoušeli dostat do Bavorska nákladním vlakem. Na 40 procent utečenců zadržených na německo-rakouské hranici bylo letos vráceno. Proud uprchlíků je po celý rok stálý, počty se mírně navyšují jen v letních měsících.

Kromě služeb převaděčů se utečenci pokoušejí zdolat německou hranici na vlastní pěst. Z rozhovorů s uprchlíky a vyšetřování policie vyplynulo, že k tomu používají popisy cest na sociálních sítích a mobilní telefony.

Spolková policie uvádí, že zadržené kontroluje a odesílá do přijímacích středisek. Pokud zadržený podá žádost o azyl, prošetří ji spolkový úřad pro migraci a uprchlíky. Když migrační krize před dvěma lety vrcholila, přišlo do Německa v průběhu několika měsíců několik set tisíc žadatelů o azyl, většinou bez platných dokladů, připomněla agentura DPA.