Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kosovský premiér si zvýšil plat. Potřebuje prý peníze na kravaty

Vlajka Kosova
Vlajka Kosova
Foto: Pixabay

Priština - Kosovský premiér dostal od aktivistů 300 kravat, byly rozvěšeny na plot před sídlem vlády. Ramush Haradinaj pobouřil veřejnost rozhodnutím zdvojnásobit si plat, aby prý měl mimo jiné právě na kravaty.

"Musím dostát svým povinnostem. Musím mít kravatu, nemůžu vyjít ven jen tak, musím mít košili," řekl Haradinaj minulý týden v rozhovoru, v němž obhajoval své rozhodnutí zvýšit si plat z 1500 na 3000 eur měsíčně (z 38.700 na 77.400 Kč).

"Ramush Haradinaj je premiérem chudých lidí, kteří vydělávají 200 eur měsíčně (přes 5000 Kč)," řekl jeden z předáků aktivistů Kushtrim Mehmeti. "Nesmí zapomenout, že zastupuje lidi, kteří nemají problém s kravatami, ale mají problém s tím, že jsou chudí," dodal.

Akce získala velký ohlas a mnoho lidí projevilo ochotu se vzdát své vázanky. Mezi dárci je i 67letý důchodce Halil Xani, který upozornil, že jeho příjem činí 75 eur měsíčně (2000 Kč).

30 procent obyvatel Kosova žije v podmínkách relativní chudoby. Osm procent v extrémní chudobě, upozornila AFP.

Témata:  Kosovo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy