reklama

Vše v pořádku?

Ředitel Federální bezpečnostní služby (FSB), veterán sovětské KGB Alexander Bortnikov, vyslal podle experta předvídatelné poselství - jeho služba údajně není pod politickým vlivem, neslouží žádné straně, ani zájmové skupině a její krvavá minulosti není až tak odsouzeníhodná, jak se uvádí.  

Bortnikov připustil, že tajná policie byla motorem stalinského velkého teroru, avšak s touto etapou se prý pojí mnoho "vykonstruovaných obvinění" a archivní materiály údajně ukazují, že velké množství tehdejších případů bylo založeno na reálných důkazech, parafrázuje Galeotti. "Pak je tedy vše v pořádku," doplňuje expert s řečnickou otázkou, zda se od Bortnikova dala čekat jiná slova, například kajícná omluva za hrůzy minulosti či otevřené přiznání, že FSB je součástí bezpečnostního aparátu bezvýhradně oddanému Putinovi a zachování současného systému.

Za důležitější a zajímavější považuje politolog jádro projevu, který k výročí přednesl sám Putin. Apeloval na současné čekisty, "skutečné vlastence a obránce státu", aby "vztyčili bezpečnou hráz proti zahraničním zásahům" do ruského společenského a politického života s odkazem nejen na radikální a teroristické elementy, ale též na zahraniční tajné služby, připomíná Galeotti. Vysvětluje, že jak jsou zásahy Moskvy do voleb horkým tématem na Západě, také Putin naznačuje, že "hanebné" zahraniční služby mají ve svém hledáčku ruské prezidentské volby plánované na příští rok.

"Pravda, Bortnikov - který je dlouhodobě jedním z nejvíce xenofobních hlasů v Putinově blízkém kruhu - zašel ještě dále, když tvrdil, že mnoho cizích mocností je stále posedlých zničením Ruska," pokračuje odborník. Doplňuje, že na jednu stranu jde o známý příběh, kdy jsou obviňováni cizinci, občas i s vědomým mrknutím oka, aby byli oklamáni naivní a rozohnil se zbytek populace.

Jedno ruské přísloví praví, že přiznání se týká jen kněžích a bláznů, avšak podle experta je problém hlubší. Jak se hroutí staré pilíře Putinovy legitimity - založené na vzpomínkách na anarchická 90. léta a následné zřetelné zvýšení životní úrovně -, prezident je chce nahradit prověřeným varováním, že Rusko je v ohrožení, míní Galeotti. Vysvětluje, že jen těžko lze s vážnou tváří poukazovat na tanky NATO chystající se k ofenzívě na východ, ačkoliv se o to někteří bizarní kremelští propagandisté snaží, ale příběh o "tajném bojišti" zpravodajských služeb je příhodný.

Hlupáctví, zneužívání, represe

Oživování v zásadě mytických tvrzení o zahraniční subverzi plní dvě užitečné funkce, uvádí politolog. Konstatuje, že předně apeluje na představu o ohrožení vlasti, v rámci které může Kreml varovat před nerozumným, nebezpečným, ba nevlasteneckým přepřaháním koně, jelikož bezpečnost zřejmě bude klíčovým tématem Putinovy kampaně za znovuzvolení. Zadruhé jde o implicitní očerňování opozičních kandidátů, především pak stínového kandidáta Alexeje Navalného, míní Galeotti. Dodává, že dle daného výkladu jsou tito politici jen naivními hlupáky, ne-li přímo ochotnými kolaboranty se západními tajnými službami.

"To vše jsou pochopitelně klasické prvky kremelské učebnice, produkty nedostatečné představivosti a obvyklého spoléhání se na mytické bezpečnostní hrozby ospravedlňující veškeré hlupáctví, zneužívání a represe," nebere si servítky expert. Domnívá se, že je třeba si počkat, jak tato opakovaně použitá taktika zafunguje u veřejnosti nyní.

Zároveň se mohou na povrh drát jisté tense v rámci bezpečnostního aparátu, spekuluje Galeotti. Deklaruje, že Bortnikov má větší důvod než obvykle vychvalovat FSB, jelikož ta čelí výzvě od mladší Národní gardy. Ta byla založena jako síla veřejného pořádku, ale nyní se snaží dosáhnout možnosti zformovat vlastní zpravodajské a analytické oddělení, poukazuje expert. Doplňuje, že pokud by se tak stalo, půjde o přímou výzvu pro FSB, která se snaží sama účinně kontrolovat politicky důležité a lukrativní složky ministerstva vnitra.

"Železný Felix" Dzeržinskij, zakladatel Čeky, se s tak frustrující složitostí volební strategie a soupeřících složek zabývat nemusel, připomíná politolog. Dodává, že Bortnikov možná Dzeržinskému tyto podmínky záviděl, když oceňoval jím založenou službu.