Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lavrov a Tillerson spolu jednali o KLDR, USA uvalily sankce na raketové inženýry

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: greatagain.gov

Moskva/Washington - Ministři zahraničí Ruska a USA se dnes v telefonickém rozhovoru shodli na potřebě obnovení jednání s KLDR. Sergej Lavrov a Rex Tillerson tvrdí, že severokorejský zbrojní program je v rozporu s požadavky Rady bezpečnosti OSN

Podle ruské diplomacie se obě strany shodují, že je nutné co nejdříve přejít od neustálého vyhlašování sankcí k vyjednávacímu procesu. Lavrov prý zdůraznil, že je "nepřípustné vyhrocovat situaci kolem Korejského poloostrova agresivní rétorikou Washingtonu vůči Pchjongjangu a intenzivnějšími vojenskými přípravami v tomto regionu".

Americké ministerstvo financí mezitím uvedlo, že zařadil na svůj sankční seznam dva vysoce postavené severokorejské činitele.

Oba jsou podle agentury Reuters klíčový pracovníci odpovědní za přechod od tekutých k pevným pohonným hmotám raket a za rozvoj interkontinentálních balistických raket. Účelem je podle USA co nejvíc zvýšit tlak na KLDR a dosáhnout toho, aby byl Korejský poloostrov zbaven jaderných zbraní.

OSN nedávno zesílila proti Severní Koreji sankce za její raketový a jaderný program, Rusko rezoluci podpořilo stejně jako ostatní členové Rady bezpečnosti.

Témata:  Sergej Lavrov Severní Korea jaderné zbraně Rex Tillerson

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy