Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Sýrii a Iráku zbývá poslední tisícovka džihádistů, Rusko má nového nepřítele

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Mezinárodní koalice pod vedením USA dnes oznámila, že na území Iráku a Sýrie operuje už jen méně než tisícovka radikálů Islámského státu (IS). Koalice nicméně neodpověděla na otázku, zda někteří džihádisté utekli do jiných zemí. Uvedla jen, že se jim v tom snaží zabránit.

V prohlášení zaslaném agentuře Reuters koalice uvedla, že její čísla nezahrnují oblasti v západní Sýrii, které má pod kontrolou syrský prezident Bašár Asad a jeho spojenci.

"Odhadujeme, že v oblastech, v nichž pomáháme partnerům v Iráku a Sýrii, je už méně než 1000 teroristů z IS. Většina z nich je v pouštních oblastech východní Sýrie a západního Iráku," sdělila koalice. Začátkem prosince odhadovala koalice počet zbývajících radikálů z IS v Iráku a Sýrii na 3000.

Islámský stát v posledních měsících ztratil značná území, která v Iráku a Sýrii dobyl před zhruba třemi lety. Začátkem prosince irácký premiér Hajdar Abádí ohlásil definitivní porážku IS v Iráku a ruská armáda nedávno oznámila, že v Sýrii splnila svůj úkol - porazit tam IS.

Dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že hlavní bitva s IS v Sýrii skončila. Stěžejním úkolem ruské armády v Sýrii nyní podle Lavrova bude "zničit Džabhat An-Nusru". An-Nusra byla syrskou odnoží Al-Káidy, loni údajně vazby na Al-Káidu zpřetrhala, přejmenovala se na Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie).

Témata:  Islámský stát Sýrie U.S. ARMY

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy