Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na východě Ukrajiny začala výměna zajatců

Ukrajinská armáda
Ukrajinská armáda
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Kyjev - Na demarkační linii u města Horlivka začala dlouho chystaná výměna zajatců mezi Ukrajinou a proruskými separatisty, ovládajícími část Donbasu. Výměna se má týkat více než tří stovek zajatců.

Zatím podle ukrajinské televize Hromadske předala Ukrajina povstalcům z Luhanska 99 lidí, zatímco na ukrajinské území se vrátily tři autobusy s 16 osvobozenými Ukrajinci.

Místopředsedkyně ukrajinského parlamentu Iryna Heraščenková, která výměnu zajatců za Kyjev dojednávala, dříve uvedla, že za osvobození 74 Ukrajinců z povstaleckého zajetí předá separatistům 306 zajatců a vězňů, jejichž výměnu dovolují ukrajinské zákony.

Počet zajatců, které dovezla ukrajinská strana, byl nakonec nižší: "nedostavilo se" 43 lidí, kteří si již v ukrajinských věznicích odpykali trest a byli propuštěni na svobodu. Na povstalecká území se prý několik zajatců odmítlo vrátit.

Povstalecká agentura Novorossija připomněla, že do dlouhých jednání o výměně zajatců se zapojil i ruský prezident Vladimir Putin, který jednal s vůdci separatistů v Doněcku a Luhansku, jakož i německá kancléřka Angela Merkelová, která dojednávala podrobnosti s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem.

Témata:  Ukrajinská krize Donbass v Doněcku Ukrajina

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy