Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový premiér Turecka chce zavést prezidentský systém. Splní se Erdoganovi sen?

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který už dlouho usiluje o zavedení prezidentského systému v zemi, našel spojence v budoucím premiérovi.

Dosavadní ministr dopravy Binali Yildirim je jediným kandidátem na post šéfa Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), a je tedy prakticky jisté, že jej získá a že se posléze stane i předsedou vlády.

Dnes v projevu na mimořádném sjezdu AKP řekl, že prioritou jeho vlády bude změna ústavy a zavedení prezidentského systému.

AKP volí nové vedení poté, co před dvěma týdny na svůj post překvapivě rezignoval dosavadní předseda a premiér země Ahmet Davutoglu. Za jeho odchodem nejspíš stály neshody s hlavou státu, které se týkaly nejen rozsahu nynější armádní ofenzivy proti kurdským povstalcům na jihovýchodě země, ale právě i Erdoganem požadovaných změn ústavy.

Yildirim v projevu mluvil i o tom, že jako premiér hodlá pokračovat v boji proti kurdským povstalcům a že si chce s EU vyjasnit její postoj k migrační politice.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy