Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina drží ruské zajatce, chce je vyměnit s Moskvou

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev/Moskva - Kyjev do středeční výměny zajatců s proruskými separatisty z Doněcka a Luhanska nezahrnul zadržené Rusy, aby je mohl vyměnit za Ukrajince vězněné v Rusku.

Uvedl to prezident Petro Porošenko. Kreml sice vzkázal, že Ukrajinci odsouzení v Rusku nepodléhají ustanovení mírových dohod z Minsku o výměně zajatců, připustil ale zájem o návrat uvězněných Rusů do vlasti.

"Vynaložíme více úsilí, abychom dostali naše občany z ruských věznic, z okupovaného Krymu, proto jsme nepředali jediného Rusa," řekl Porošenko serveru Strana.ua na kyjevském letišti, kde vítal osvobozené Ukrajince. Nyní se Kyjev pokusí vyměnit zadržené Rusy, jichž je podle prezidenta více než 15, za filmového režiséra Olega Sencova a další Ukrajince uvězněné v Rusku.

"Osoby odsouzené zde v Rusku bezpochyby nelze považovat za zajatce či zadržované osoby. Byli odsouzeni v Rusku podle ruských zákonů," prohlásil dnes mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Dodal však, že tyto otázky (výměny vězňů) se řeší na nejvyšší úrovni a rozhodnutí přijímá prezident, tedy Vladimir Putin.

Témata:  Ukrajina Petr Porošenko Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.