Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italský prezident rozpustil parlament

Itálie, ilustrační foto
Itálie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Řím - Italský prezident Sergio Mattarella dnes podepsal dekret o rozpuštění parlamentu, a otevřel tak cestu k všeobecným volbám.

Informoval o tom prezidentský úřad. Vláda poté podle agentury Reuters rozhodla, že parlamentní volby se uskuteční v březnu, a to již podle nedávno schváleného nového volebního zákona.

Dnešní krok prezidenta byl poslední podmínkou pro to, aby vláda mohla stanovit datum příštích voleb. Kabinet premiéra Paola Gentiloniho o termínu rozhodl na svém večerním zasedání a podle očekávání stanovil datum 4. března.

Nové volby se uskuteční už podle nového volebního zákona, který v říjnu schválil italský parlament. Zákon kombinuje prvky poměrného a většinového zastoupení. Nový volební systém je ze dvou třetin poměrný a z jedné třetiny většinový. Rovněž sladí odlišné normy, jež dosud platily pro Poslaneckou sněmovnu a Senát. Zákon dále podporuje vznik volebních koalic.

Gentiloni dnes zhodnotil roční působení svého středolevého kabinetu a slíbil, že zůstane v úřadu v zájmu zajištění kontinuity, dokud nebude ustavena nová vláda. Na tradiční tiskové konferenci pořádané ke konci roku premiér vyzval politické strany, aby v nadcházejících volbách nešířily strach a nečinily nerealistické sliby. Řekl také, že Itálie by měla být připravena čelit nestabilitě, ale neměla by se jí obávat. Poznamenal, že nestabilita je dnes běžná v mnoha evropských zemích.

Témata:  Itálie Sergio Mattarella

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy