Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lucemburština je na seznamu ohrožených jazyků, teď ale zažívá renesanci

Lucembursko
Lucembursko
Foto: Pixabay

Lucemburk - Lucemburština je od roku 2010 na seznamu ohrožených jazyků UNESCO, což se ale brzy může změnit. Jazyk této malé západoevropské země totiž v posledních letech zažívá doma renesanci.

Vláda jedné z nejbohatších zemí světa navíc chce jeho pozici upevnit prostřednictvím čtyřicetibodového akčního plánu.

Lucemburštinou se tradičně mluví jen v lucemburských domácnostech. Do roku 1984 lucemburština v této zemi ani nebyla úředním jazykem a mimo velkovévodství se takřka vůbec nepoužívá. Na Národním jazykovém institutu v Lucemburku jsou ale momentálně kurzy lucemburštiny jedním z nejpopulárnějších programů.

Lucemburské ministerstvo kultury uvádí, že ve školním roce 2016/2017 se na podobné lekce zapsalo asi 6500 dospělých, což je o 100 procent více než před deseti lety.

"V Lucembursku můžete žít, aniž musíte umět lucembursky," říká lektor Národního jazykového institutu Luc Schmitz. Z 576.000 obyvatel Lucemburska jsou téměř polovina cizinci, pro něž je mnohem výhodnější používat některý z dalších úředních jazyků, francouzštinu a němčinu, nebo také angličtinu. "Ale je to zábava, rozšiřujete si obzory a vaše děti nemohou mluvit tajným jazykem, kterému nerozumíte," dodal Schmitz.

Lucemburština patří do moselské větve franských dialektů němčiny. Z pouhého nářečí německého jazyka se postupně vyvinula ve standardizovanou variantu, která se od němčiny liší skoro natolik jako nizozemština. V roce 2010 ji údajně na světě ovládalo na 400.000 lidí.

Témata:  Lucembursko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy