Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změna na pracovním trhu? Mezi největší zaměstnavatele světa pronikají outsourcingové firmy

Firmy, ilustrační fotografie
Firmy, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

New York - Žebříčku největších zaměstnavatelů světa dříve dominovaly společnosti, které vyráběly a prodávaly věci. Nahradily je ale společnosti, které pronajímají pracovníky klientům. Vyplývá to z průzkumu listu The Wall Street Journal.

Zatímco v roce 2000 figurovala na seznamu TOP20 zaměstnavatelů světa jediná outsourcingová firma, International Business Machines Corp., pro níž outsourcingové IT služby byly jednou z řady činností, dnes je jich tam pět.

Podle údajů analytické firmy Information Services Group Inc. se za období let 2000 až 2016 roční hodnota kontraktů outsourcingového sektoru zvýšila z 12,5 miliardy dolarů (téměř 269 miliardy Kč) na 37 miliard a vzestupný trend má trvat i nadále.

Například společnost Accenture se sídlem v Dublinu, která poskytuje outsourcingové služby stovkám společností, zaměstnává ve světě 435.000 osob, zatímco v roce 2000 to bylo 200.000. Podíl outsourcingu se na jejích příjmech podílí 46 procenty.

Rozsah nabízených služeb outsourcingových firem je ohromný. Společnost Compass Group byla založena v roce 1941, aby provozovala závodní jídelny v anglických továrnách. Dnes zaměstnává více než 550.000 zaměstnanců a mezi své dceřiné podniky počítá například Eurest Services, která v klientských společnostech řídí podatelny a recepce anebo sklady. Mezi klienty Eurestu patří společnosti Google, SAP a Pfizer Inc.

Témata:  zaměstnavatelé zaměstnání firmy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy