Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mattis vynechal tradiční cestu za vojáky v cizině, o svých cestách se prý nebude bavit

U.S. ARMY, ilustrační fotografie
U.S. ARMY, ilustrační fotografie
Foto: defense.gov **www.defense.gov**

Washington – Šéf Pentagonu Jim Mattis opomenul tradiční prosincové setkání s americkými vojáky nasazenými ve válečných zónách. Jak připomněla agentura AP, je to teprve podruhé od teroristických útoků v roce 2001, co americký ministr zahraničí neodjel o svátcích povzbudit a poděkovat vojsku v cizině.

Smyslem návštěv politiků o svátcích u posádek je povzbudit morálku a ukázat, že politici i veřejnost oceňují jejich práci, napsala AP. Mattis je přitom generál ve výslužbě, strávil mnoho let u námořnictva a zúčastnil se bojových operací v Iráku a v Afghánistánu.

Na začátku prosince byl ministr v Asii a na Blízkém východě, zastavil se v Kuvajtu a v Pákistánu, tedy v blízkosti Iráku a Afghánistánu, kde mají USA své vojáky. Hranice ale nepřekročil a s vojáky se nesetkal. Minulý týden odjel na americkou základnu na Kubě a navštívil základny na Floridě a v Severní i Jižní Karolíně, kde popřál k svátkům.

Šéf Pentagonu naposledy cestu v období svátků na konci roku vynechal v roce 2002. Tehdejší ministr Donald Rumsfeld v té době odjel na velitelství amerických sil v Kataru, odkud se o pár měsíců později koordinovala operace proti Iráku.

Na otázku, proč nejel do Afghánistánu nebo Iráku, Mattis řekl, že se o svých cestách nebude bavit. "Plním své povinnosti co nejlépe podle svých schopností," řekl. Mluvčí jeho úřadu Dana Whiteová řekla, že si ministr přeje, aby si vojáci užili svátky v poklidu. Je si prý vědom, jaké logistické potíže představuje návštěva vysokého představitele, zejména v bojové oblasti.

Témata:  U.S. ARMY Pentagon James Mattis

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy