Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Silvestr ve znamení terorismu: Máme se bát o bezpečnost?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Twitter

Velká evropská města oznámila, že na přelomu roku zvýší bezpečnost rušných míst kvůli hrozbám teroristických útoků. Neměly by se tak opakovat útoky z minulých let. O bezpečnostních opatřeních v jednotlivých zemích informovala agentura Tanjug.

Londýn plánuje na Silvestra posílení policejních složek a uzavření několika ulic, které by mohly potenciálně být terčem útoků. Metropolitní policie podle agentury AP uvedla, že neexistuje žádná konkrétní hrozba pro velké městské oslavy, jejíž hlavní částí má ohňostroj nad řekou Temži, ale uvedla, že veřejnost by měla být opatrná.

Vedoucí metropolitní policie Nick Aldworth řekl, že budou použity jak viditelné, tak neviditelné metody ochrany a že občané na ulicích mohou očekávat, že uvidí ozbrojenou policii a bariéry, které by měly zastavit pohyb aut.

Aldworth také prohlásil, že policie prosí všechny návštěvníky oslav o shovívavost, jelikož se na Silvestra vytvoří velké množství kontrolních míst. Rovněž bylo řečeno, že na novoroční ohňostroj se dostanou jen ti, kteří mají vstupenku. Jelikož jsou všechny lístky vyprodané, ti, kteří si je nezakoupili, by měli zůstat doma a sledovat ohňostroj v televizi.

Také francouzské orgány v předvečer katolických Vánoc oznámily, že do ulic nasadí mezi svátky a i na silvestrovské oslavy o 100 tisíc policistů více než obvykle kvůli strachu z teroristických útoků. Podle úřadů se terčem mohou stát vánoční trhy, nákupní centra, náboženské budovy, veřejná doprava i další turistická místa.

Rovněž v několika německých městech byla oznámena před oslavami Nového roku posílení bezpečnostních opatření. Policie se bude objevovat na hlavních turistických ulicích po celém Německu, a to jak v uniformách, tak v civilu.

Takto německá vláda odpovídá na násilné incidenty, o které se postarali migranti v roce 2015, opatření však mají rovněž co do činění i s loňským teroristickým útokem na vánoční trhy v Berlíně.

Kolín nad Rýnem, kde byly před dvěma lety hlášeny stovky případů sexuálního napadení a krádeží ze strany žadatelů o azyl, rozšířily bezpečnostní zóny kolem městské katedrály a nedalekého železničního nádraží. O víkendu zde bude více kamer i lepší osvětlení. V těchto zónách budou zároveň zakázány ohňostroje a shromažďování velkého počtu lidí.

"Policejní složky rozmístí zhruba 1400 svých členů do ulic," řekl Uwe Jacob, šéf kolínské policie. Ta očekává podobný příliv návštěvníků jako v minulých letech.

V centru Hamburku, kde také došlo k podobným incidentům jako v Kolíně, bude na klíčových místech rozprostřeno 530 policistů a bezpečností opatření budou zahrnovat i videomonitoring populární zóny Jungfernstieg.

Stejná situace bude panovat i v Mnichově, bezpečnostní složky budou monitorovat především místa, odkud se bude možné dívat na ohňostroj. Mnichovská policie se navíc domnívá, že existuje nebezpečí použití pyrotechniky jako zbraně. Úředníci si myslí, že by teroristé mohli odpalovat rachejtle do lidí.

Největší novoroční akce jsou naplánovány v Berlíně, kde jsou bezpečnostní opatření hlášena předem. Berlínská policie oznámila, že na klíčových příjezdových cestách vytvoří barikády. Pozornost bude upřena rovněž na Braniborskou bránu. 

Připomeňme, že i Prahu čekají bezpečnostní opatření. Podle portálu hlavního města Prahy budou uzavřeny některé ulice a náměstí pro automobily. Zároveň se počítá s tím, že na bezpečnost oslav dohlédne policie, záchranná služba i hasiči.

Bezpečnostní opatření hlásí i v dalších zemích - Itálie, Španělsko nebo Rusko. V tureckém Istanbulu se o bezpečnost bude starat dvojnásobný počet policistů než obvykle. Zároveň budou zakázány oslavy v centru města. Turecká metropole se tak rozhodla po událostech z oslav Nového roku 2017, kdy bylo při teroristickém útoku na istanbulský klub Reina zabito 39 lidí.

Témata:  terorismus Islámský stát Evropa Silvestr

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy