Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Silvestrovské útoky v Německu vyvolaly ostrou kritiku

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Berlín - Několik útoků na německé policisty a hasiče během silvestrovských oslav vyvolalo kritiku i volání po přísných trestech pro pachatele. Jen hasiči z Berlína se stali terčem osmi útoků a jejich vozy dokonce sedmapadesáti.

Oslavující v Berlíně házeli na hasiče dělobuchy a petardy, v jednom případě ale ohrožovala skupina mužů osádku hasičského vozu dokonce střelnou zbraní. V Lipsku musela policie použít vodní dělo proti skupině čtyř až pěti desítek lidí, kteří na strážce zákona házeli dělobuchy, láhve a kamení. Několik osob bylo následně zadrženo.

Ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko bylo během silvestrovských oslav zraněno celkem 25 policistů. U žádného z nich ale nebyla zranění tak vážná, aby musel zůstat v nemocnici. Policisty zraněné dělobuchy, které na ně kdosi hodil, hlásí také Stuttgart.

"Útoky na záchranné složky jsou - lhostejno kdy, kde a od koho - naprosto nepřijatelné," uvedl ministr spravedlnosti Heiko Maas na twitteru. "Kdo zaútočí na záchranné složky, napadá náš právní stát a demokracii," řekl listu Die Welt saský ministr vnitra Roland Wöller. Podle něj musí takoví pachatelé počítat s nejvyššími možnými tresty. Odborník sociální demokracie na otázky vnitra Burkhard Lischka označil útoky na veřejné činitele za "nezodpovědné a odpudivé".

"Justice se musí postarat o to, aby i poslední blázen pochopil, že (útoky na policisty, hasiče a záchranáře) nejsou žádná zábava, ale závažný násilný trestný čin," uvedl dnes v reakci na silvestrovské události předseda Německých policejních odborů (DPolG) Rainer Wendt. Házení dělobuchů na policisty označil dokonce za "pokusy o zabití". "Je jen dílem náhody, že se policistům nic víc nestalo," dodal.

Témata:  Německo Silvestr policie Německo

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy