Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se vrátilo k plánu sestrojit opakovaně použitelné rakety

vesmir
vesmir
Foto: Pixabay

Moskva - Rusko se vrátilo k plánu sestrojit opakovaně použitelnou kosmickou raketu, jejíž vývoj byl v roce 2012 zastaven. Na projektu Korona Moskva konstruktéři pracovali od roku 1992 a o klíčových technologických prvcích mají údajně už jasno.

V rozhovoru pro agenturu Interfax to dnes řekl generální konstruktér Státního raketového střediska Vladimir Děgťar.

Raketa má startovat i přistávat vertikálně a má otevřít cestu k pilotovaným meziplanetárním letům. Na podobném projektu pracuje i americká společnost SpaceX, která už svůj model Falcon s oddělitelným a opakovaně použitelným prvním stupněm několikrát úspěšně vyzkoušela.

Ruská Korona má ale být založená na jiném principu, žádnou oddělitelnou část pnemá. Kdy by se mohl uskutečnit první test, Děgťar neuvedl.

Před 25 lety tehdejší Sovětský svaz poprvé a naposledy vyzkoušel svůj model raketoplánu Buran. Zhroucení sovětského impéria ale ambiciózní plány začátkem 90. let definitivně poslaly k ledu.

Témata:  vesmir Rusko rakety

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.