Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko ostře: Evropa musí přijmout více uprchlíků

Přijímání uprchlíků do Evropy
Přijímání uprchlíků do Evropy
Foto: Tomáš Zdechovský

Ankara – Dohoda o uprchlících mezi EU a Tureckem od samého začátku budí rozporuplné reakce. Turecký prezident Recep Tayyip Erdgoan nyní britskému deníku The Guardian sdělil, že Evropa musí přijmout více uprchlíků.

Více uprchlíků

Erdogan uvedl, že Evropa pro úlevu Turecku od uprchlické krize nedělá dost, a vyzval ji, aby přijala další uprchlíky z Turecka.

Jak deník podotýká, tohoto komentáře si mimo jiné určitě všimnou britští politici, protože ve Velké Británii se obavy z migrace staly novým hlavním tématem v rámci debat o referendu, ve kterém se rozhodne, zda Británie setrvá v EU, nebo z ní odejde.

Turecko podle deníku očekává, že členské státy EU urychlí přijímání a přesidlování uprchlíků z Turecka, na kterém se EU s Tureckem dohodla v rámci dohody o uprchlících, kde za to Turecko slíbilo, že přijme zpět všechny žadatele o azyl, kteří po moři přijdou do Řecka.

Spravedlivé rozdělení uprchlíků

„S tím, jak syrský konflikt vstupuje do šestého roku své existence, vyzýváme svět, aby se zhostil tohoto úkolu a vytvořil spravedlivý mechanismus pro sdílení tohoto břemena," uvedl Erdogan.

„Pokud chceme udržet ilegální migraci pod kontrolou, Turecko a Evropa musí spolupracovat na vytvoření legálních systémů, jako je například právě dohoda z března roku 2016, které budou regulovat přesídlení syrských uprchlíků," napsal dále Erdogan.

„Odměněním těch uprchlíků, kteří dodržují pravidla, a jasným stanoviskem, že nelegální migranti budou posláni zpět do Turecka, můžeme uprchlíky přesvědčit, aby přestali riskovat své životy na moři," dodal.

Ačkoliv Erdogan deníku nechtěl upřesnit, kolik dalších uprchlíků by podle něj Evropa měla přijmout, podle nejmenovaného tureckého diplomata Turecko doufá, že Evropa přijme až půl milionu lidí. Jak deník připomíná, v rámci dohody bylo podle EU z Turecka do Evropy zatím posláno pouze 177 Syřanů.

Světový humanitární summit

Erdoganovy komentáře jsou podle deníku v souladu s faktem, že Istanbul dnes a zítra hostuje Světový humanitární summit, ve kterém se sejdou politici ze 175 zemí a své zastoupení zde budou mít tisíce humanitárních skupin.

„S tím, jak stále více lidí – odhadem asi 130 milionů – potřebuje humanitární pomoc, humanitární organizace bojují s nedostatkem financí a mezinárodní právo bojuje se stále větší hrozbou, OSN doufá, že se mezinárodní komunita dohodne na nových světových humanitárních standardech," podotýká deník.

Kritici ale varují, že jde jen o zbytečné tlachání a prázdné sliby. Organizace Equality Now, která bojuje za práva žen, například upozornila, že světoví lídři zatím nebyli schopni ani implementovat své sliby ohledně práv žen, takže je nepravděpodobné, že by byli schopni zabývat se novým problémem.

Témata:  Turecko EU uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy