Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egypt prodlouží výjimečný stav o další tři měsíce

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira – Výjimečný stav v Egyptě potrvá nejméně další tři měsíce. Bezpečnostní situace v zemi je stále problematická zejména na Sinajském poloostrově, kde radikálové útočí především na policisty a vojáky, ale v poslední době stále častěji také na civilisty. 

Informovala o tom dnes egyptská tisková agentura MENA. Po dobu dalších tří měsíců bude výjimečný stav v Egyptě platit od 13. ledna, předtím byl výjimečný stav prodloužen v červenci a říjnu.

Výjimečný stav v zemi platí od loňského dubna, kdy při útocích na dva koptské kostely přišlo o život 45 lidí, od té doby byl již dvakrát prodloužen.

Právě kopové se v minulosti opakovaně stali terčem útoků extremistů . V listopadu si útok na severosinajskou mešitu, kam chodili vyznavači súfismu, mystické formy islámu, kterou radikální muslimské skupiny považují za kacířství, vyžádal životy 305 lidí.

České ministerstvo zahraničí dlouhodobě sleduje a vyhodnocuje bezpečnostní situaci v Egyptě. Po událostech v Hurghádě, při kterých zemřela i jedna česká občanka, MZV ČR doporučuje českým občanům cestujícím do rudomořských či středomořských letovisek, aby se při jakémkoliv opuštění hotelového rezortu, kde jsou ubytováni, vyhýbali rekreaci na veřejných anebo běžné veřejnosti přístupných plážích a aby v obecné rovině dbali pokynů delegátů cestovních kanceláří. 

Mimo výletů organizovaných turistickými kancelářemi zároveň nedoporučuje jakékoliv individuální cestování po Sinajském poloostrově nebo po egyptském vnitrozemí. MZV také výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do severní části Sinajského poloostrova (oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš, Šajch Zuvajd) a k západní hranici s Libyí.

Témata:  Egypt Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy