Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vede se nám dobře, vláda nás nemůže zničit, tvrdí vůdce skupiny Boko Haram

Islámští radikálové ze sekty Boko Haram
Islámští radikálové ze sekty Boko Haram
Foto: saharareporters.com

Abuja - Abubakar Shekau, vůdce teroristické skupiny Boko Haram, na dnes zveřejněné videonahrávce tvrdí, že jeho bojovníci se těší pevnému zdraví. Vláda prý nemá šanci aktivity radikálů narušit. 

O den dříve v novoročním projevu nigerijský prezident ujišťoval občany, že Boko Haram je poražena. Skupina už podle něj podniká jen izolované útoky. To ale dnes Shekau popřel.

Šéf Boko Haram se v přibližně půlhodinovém videu přihlásil mimo jiné k útoku z 24. prosince, kdy ozbrojenci přepadli armádní stanoviště na silnici východně od Maiduguri na severovýchodě Nigérie. Součástí nahrávky byly i záběry z přestřelky, při níž vojáci zabili deset členů Boko Haram.

„Těšíme se dobrému zdraví, nic se nám nestalo. Nigerijští vojáci, policie a ti, kteří proti nám konají rozbroje, nám nemohou nic udělat, nic tím nezískáte," uvedl Shekau. „Provedli jsme útoky v Maiduguri, v Gamboru, v Damboi. Všechny ty útoky jsme provedli," uvedl.

Nigerijská armáda opakovaně prohlašovala, že Boko Haram je poražena, deník The Guardian ale napsal, že v posledních měsících se násilnosti v oblasti Čadského jezera stupňují. V sobotu prý islamisté ve vesnici poblíž Maiduguri povraždili 25 dřevorubců, při jednom z posledních z dlouhé série sebevražedných útoků pak minulý týden ve čtvrtek zahynulo nejméně šest lidí.

Prezident Buhari v pondělí zopakoval tvrzení o vítězství nad Boko Haram. "Izolované útoky se stále dějí, ale ani ty nejlépe střežené státy nemohou zamezit odhodlaným zločincům v páchání otřesných teroristických činů," řekl Buhari.

Podle The Guardian je nemožné vytvořit si jasný obrázek o tom, jaká bezpečnostní situace na severovýchodě Nigérie a v přilehlých částech Kamerunu a Čadu panuje. Monitoring médií americké neziskové organizace Rada pro mezinárodní vztahy (CFR) uvádí, že od května 2011 připravil konflikt s islamisty o život alespoň 30.000 lidí.

Témata:  Boko Haram Abubakar Shekau Nigérie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy