Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vítěz roku 2017: Co vše se Kim Čong-unovi podařilo?

Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Pchjongjang - S příchodem roku 2017 potěšil severokorejský vůdce Kim Čong-un svůj lid tím, když jim v novoročním projevu oznamoval, že jaderný program země směřuje do finální fáze. A skutečně svůj slib dodržel, země za letošní rok provedla nejvíc jaderných testů v historii a nyní hlásí dosažení balistické rakety.

Na konci roku 2017 to vypadá, že Kim Čong-un nejen dostál svých slibů, v mnoha ohledech se mu toho podařilo mnohem více. Raketa, která zasáhne Washington? Splněno. Vodíková bomba 17 krát silnější než ta, kterou Američané shodili na Hirošimu? Dosaženo. Získal si pozornost celého světa a už nikdo na zeměkouli se na něho nedívá skrz prsty? Tohle splnil na výbornou.

A jen tak pro jistotu se zbavil i potenciálního rivala, svého nevlastního bratra Kim Čong-nama a společně s ním do záhrobí poslal letos i celou řadu dalších vůdců země, kteří by mohli mít trochu jiné představy o tom, jakým směrem by se mohla země ubírat. Ale ze všeho nejvíc dokázal zesměšnit i amerického prezidenta, který si teď musí případný útok dvakrát rozmyslet.

"Kim je skutečně na vrcholu své moci, jaderný program je dokončený z 90 až 95 procent a zatím nemáme žádné zmínky o seriózních povstáních nebo akcích disidentu," řekla Sue Mi Terry, analytička zaměřená na Severní Koreju, která pracuje pro CIA. "Palác v Pchjongjangu má spoustu důvodů k oslavám," dodává.

Před šesti lety, když tehdy sedmadvacetiletý Kim Čong-un přebíral vládu po svém otci, svět se na něho díval odlišně. Pro některé byl směšným avatarem, který přebírá železné žezlo, ale nemá na to udržet si vládu pomocí krutých praktik. Pro jiné byl nadějí, že Severní Koreju konečně čekají lepší zítřky a postupné otevření světu. Kim Čong-un se však ukázal být naprosto jiným, než svět předpokládal. Odborníci dokonce říkají, že režim za jeho vlády je daleko přísnější, než byl za jeho otce.

Letos uskutečnil celkem 25 raketových testů, tři z nich byly mezikontinentální a jedna velice silná vodíková bomba. Plány do příští roku jsou tak jasné - chce úspěšně zminimalizovat jadernou hlavici, která přežije návrat do atmosféry. S touhle zbraní se zařadí s plnou silou do atomového klubu a způsobí Donaldu Trumpovi bezesné noci.

"Z pohledu Severokorejců je Kim nemírně úspěšný. Je mladý, ale stojí si rovně s americkým prezidentem. Ostrá výměna výhrůžek dodává lidu pocit, že se Američanů nemusí bát," domnívá se Nam Sung-wook, který vyučuje studia o KLDR na univerzitě v Soulu. "Kdyby byl mým studentem, dal bych mu za jedna, povedlo se mu totiž vše, o co usiloval," dodává profesor.

"Je celkem jasné, o co mu jde," řekl Ken Gause, analytik n KLDR ze CNA. "Až bude mít skutečně jadernou mezikontinentální raketu, pak bude připraven vyjednávat na půdě OSN. Chce mít za sebou jistotu, že pro sebe a zemi vyjedná uspokojivé podmínky," domnívá se Gause s tím, že pokud USA chce otevřít cestu k hovorům, nesmí trvat na jaderném odzbrojení KLDR.

Témata:  Severní Korea jaderný výzkum jaderné zbraně Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy