reklama

V roce 2015, kdy vrcholila migrační krize, přišlo do Německa 890.000 migrantů. Kvůli nutnosti tyto lidi ubytovat se v Německu často v noclehárny nouzově proměnily společenské sály i tělocvičny. V následujících letech ale začal počet přicházejících migrantů klesat. V roce 2016 přišlo zhruba 280.000 migrantů a předběžná čísla za loňský rok hovoří o méně než 200.000 nově příchozích.

V nejlidnatější německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko jsou nyní kapacity záchytných zařízení pro žadatele o azyl naplněné asi jen z poloviny.

Snižovat ubytovací kapacity se chystají všechny spolkové země, zatím k tomu podle DPA ale nepřistoupily kvůli nejistotě, která panuje ohledně vývoje situace v budoucích letech. "Musíme být připraveni na to, že se situace náhle změní a na cestu do Německa se opět vydá mnohem více uprchlíků," uvedl ministr vnitra spolkové země Dolní Sasko Boris Pistorius.

Zatímco v celém Německu je volných 100.000 lůžek v záchytných centrech pro žadatele o azyl, v okolí velkých měst musí často úřady stále spoléhat na nouzové ubytovny. Například v Berlíně je v současnosti v kasárnách nebo kancelářských budovách ubytováno ještě kolem 3700 žadatelů o azyl. Uzavřít by chtělo hlavní město nouzové ubytovny nejpozději do konce tohoto roku.

Počet příbuzných uprchlíků poklesl

Zatímco předloni jich za celý rok bylo 114.500, loni jich od ledna do konce listopadu bylo 85.000. Informoval o tom dnes list Rheinische Post. I přes pokles bude zřejmě téma slučování uprchlických rodin jedním z nejsložitějších při nacházejících rozhovorech o vládě mezi konzervativní unií CDU/CSU a sociálními demokraty (SPD).

Čísla, na něž se Rheinische Post odvolává, jsou vládní statistikou, kterou si vyžádali poslanci svobodných demokratů (FDP). Vyplývá z ní také, že mezi příchozími v rámci slučování rodin bylo za 11 loňských měsíců 36.100 dětí. V roce 2016 bylo dětí 46.600.

Otázka slučování rodin byla jedním z hlavních svárů při vyjednávání o koalici mezi CDU/CSU, FDP a Zelenými, které nakonec zkrachovalo. Spor se o ní podle všeho povede i při sondovacích rozhovorech mezi CDU/CSU a SPD, které začnou v neděli.

V debatě jde zejména o to, jestli za migranty, kteří v Německu nedostali status uprchlíka, ale pouze takzvanou doplňkovou ochranu, mají mít možnost přicházet jejich nejbližší rodinní příslušníci. Zatímco CSU je striktně proti, přinejmenším část politiků SPD chce, aby to od března letošního roku bylo znovu možné. Za lidmi, kteří v Německu dostanou azyl nebo status uprchlíka, mohou nejbližší rodinný příslušníci přicházet už nyní. V případě dospělých uprchlíků mají tuto možnost jejich manžel či manželka a nezletilé děti, v případě mladistvých uprchlíků pak jejich rodiče.