Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Tyrolsku zahynul Čech, zasypala ho lavina

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Vídeň – Českého turistu dnes odpoledne v tyrolském lyžařském středisku Ischgl zabila lavina. Vyprošťování mrtvého těla bylo podle policie kvůli značnému lavinovému nebezpečí velmi obtížné.

Muž byl podle policie na uzavřené sjezdovce, když se na protějším svahu utrhla lavina, informovala rakouská televizní a rozhlasová stanice ORF. Neštěstí se stalo po poledni, kdy byl Čech v zasažené lokalitě spolu s dalšíma dvěma osobami. Těm se lavina vyhnula. Sněhová masa se zjevně uvolnila sama od sebe.

Záchranáři byli přivoláni kolem 13:45 SEČ. Oběť byla nalezena už mrtvá. Podle agentury APA jde o 43letého Čecha, který měl spolu s dvěma dalšími lidmi namířeno na sjezdovku, která byla už dva dny uzavřena. Čecha lavina zasypala v oblasti Velilltal. Druhé dva alpinisty převezla do údolí horská služba.

Oběti lavin a nepříznivého počasí jsou hlášeny také například z Itálie či Francie. Ve značné části Alp bylo v posledních dnech po vydatných sněhových srážkách vyhlášeno zvýšené lavinové nebezpečí. V Rakousku, Švýcarsku, Itálii a Francii platí nyní vysoké stupně takového nebezpečí. Uzavřeno proto bylo mnoho silnic.

V celém Tyrolsku platí druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí a lavinová služba vyzývá k co největší obezřetnosti při pohybu ve volné přírodě. Ve francouzských Alpách byl vyhlášen nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí a uzavřeno bylo například známé zimní středisko středisko Chamonix.

Lavina se také utrhla poblíž tyrolského Söldenu na uzavřenou silnici. Podle prvních informací ale v tomto případě nepřišli k újmě lidé, ani vozidla. Rakouský autoklub ÖAMTC doporučuje motoristům při cestách do západního Rakouska mít s sebou sněhové řetězy. Dopravu na mnoha silnicích podle něj komplikují uvázlé automobily.

Západní Evropu sužují sněžení, bouře a povodně. Z Francie jsou hlášeny dvě oběti bouří doprovázených silným větrem. Dnes na jihovýchodě země zemřela v zaplaveném domě zavaleném bahnem třiadevadesátiletá žena. Už ve středu zahynul lyžař ve francouzském alpském středisku Morillon. V savojském regionu se rovněž pohřešuje hasič, který zachraňoval pár stojící na střeše automobilu, jenž uvázl v řece.

Ve Francii bouře zasáhla severní polovinu Francie ve středu a v noci na dnešek se přesunula nad jižní část. Bouře si ve Francii ve středu vyžádala 29 zraněných, z toho čtyři těžce. Dva lidé zemřeli v důsledku živlu také ve Španělsku. Muže a ženu smetla v Baskicku na pláži velká vlna.

Na severu a severovýchodě Francie bylo v noci na dnešek bez proudu 35.000 domácností. Ve středu do bylo 225.000 domácností. Bouře způsobila smrt 21letého turisty, na něhož ve francouzských Alpách spadl strom. V metropoli Bernu zase vítr vyvrátil 13metrový vánoční strom.

Rovněž dva mrtvé si vyžádalo lavinové neštěstí na severu Itálie. Podle agentury DPA zahynuly ve středu matka s dcerou z Německa v lyžařské oblasti Schöneben-Haideralm. Úmrtí 45leté ženy a její 11leté dcery potvrdil lyžařský klub z bádensko-württemberského Ludwigsburgu, který vyjádřil svou soustrast. Dvojice byla součástí devítičlenné skupiny turistů z Německa. Ostatní zasypáni nebyli.

Na severu a severovýchodě Francie bylo v noci na dnešek bez proudu 35.000 domácností. Ve středu do bylo 225.000 domácností. Bouře Eleanor způsobila smrt 21letého turisty, na něhož ve francouzských Alpách spadl strom. V metropoli Bernu zase vítr vyvrátil 13metrový vánoční strom.

Ve Švýcarsku bylo dnes na 14.000 domácností bez elektřiny. Nedaleko města Lucern byl naměřen vítr dosahující v nárazech rychlosti 195 kilometrů za hodinu.

Témata:  Rakousko Itálie laviny úmrtí Čechů v zahraničí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy