Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zima na Floridě zaskočil i leguány. Padají ze stromů a vypadají jako mrtví

Leguán
Leguán
Foto: Pixabay

Miami - Zima na subtropickém jihu USA zaskočila leguány a na internetu se rozšířily snímky ztuhlých plazů. Až dva metry velcí ještěři ale nejsou mrtví, byť to tak vypadá. Podle zoologů se s vyšší teplotou opět probudí k životu.

Floridu v těchto dnech stejně jako i ostatní státy USA postihla vlna mimořádně chladného počasí, na obvykle slunném jihu poloostrova se teplota pohybuje kolem pěti stupňů. Leguáni, kteří se přestávají hýbat s poklesem teplot pod deset stupňů, padají z větví a nehybně se povalují na silnicích, často břichem vzhůru.

Leguán zelený není na Floridě domovem, rozšířil se tam z Jižní Ameriky. Je považován za škůdce, vyrývá doupata a ničí infrastrukturu. Místní ochránci životního prostředí pořádají pro místní obyvatele kurzy, jak se leguánům bránit a případně je pochytat.

Pomáhat ztuhlým plazům zoologové nedoporučují. Zvíře by se prý po rozmrznutí mohlo cítit ohroženo a své nežádoucí dobrodince by mohlo pokousat. "Nemějte je za mrtvé, rozhýbou se sami," doporučila obyvatelům jižní Floridy Kristen Sommersová z místní organizace pro ochranu přírody.

Témata:  USA Florida zima zvířata

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy