reklama

Fujimori nemocnici opustil hlavním vchodem na kolečkovém křesle, ze kterého mával svým příznivcům a novinářům. Poté nastoupil do auta, které řídil jeho syn. V doprovodu policejních vozů a tisku pak dorazil do domu v luxusní čtvrti La Molina na předměstí metropole Limy.

Fujimori se po propuštění z nemocnice usmíval a zdálo se, že si je vědom toho, co se kolem něj děje, píše Reuters. Fujimoriho lékař v místní televizi řekl, že jeho pacient se stále zotavuje z vážných potíží se srdcem.

Fujimori, jenž vedl Peru v letech 1990 až 2000, byl v roce 2009 odsouzen na 25 let do vězení za podíl na zavraždění 25 lidí a za porušování lidských práv a korupci. Stávající prezident Petro Pablo Kuczynski mu udělil milost na Štědrý den. Toto rozhodnutí vyvolalo vlnu nevole. Podle kritiků byla milost pro exprezidenta součástí zákulisní dohody, jejímž cílem bylo uchránit Kuczynského před sesazením kvůli obvinění z korupce.

Proti omilostnění v minulých dnech protestovaly tisíce Peruánců po celé zemi. Kritiku krok vyvolal i mezi odborníky OSN na lidská práva. Ti Kuczynského krok označili za "facku" obětem porušování lidských práv.

Skupina 239 peruánských spisovatelů včetně nositele Nobelovy ceny za literaturu Maria Vargase Llosy 30. prosince podepsala otevřený dopis, v němž odsoudila omilostnění vězněného exprezidenta Fujimoriho jako ostudu země.

Peruánský ministr obrany Jorge Nieto podal ve středu demisi na protest proti udělení milosti Fujimorimu. "Ano, odstoupil," potvrdil dnes agentuře AFP nejmenovaný zdroj z ministerstva.