Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu začíná další kolo vyjednávání o nové vládě

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - V Německu začnou v neděli předběžné rozhovory mezi CDU/CSU a sociální demokracií (SPD) o nové vládě. Podle Angely Merkelové a Martina Schulze mají být rychlé a věcné. Tak snadné to ale zřejmě nebude. Sestavení kabinetu ve spolkové republice ještě nikdy netrvalo tak dlouho jako po loňských zářijových volbách.

Když už se v listopadu 2017 zdálo, že země poprvé směřuje ke koalici CDU/CSU, svobodných demokratů (FDP) a Zelených, rozhodla se FDP rozhovory o vládě ukončit. Předčasné volby se tehdy zdály být nevyhnutelné. Zakročil ale prezident Frank-Walter Steinmeier, který parlamentní strany vyzval k dalšímu jednání.

Takzvané sondovací rozhovory, které v Německu tradičně předcházejí vlastnímu koaličnímu jednání, tak začnou téměř tři a půl měsíce po parlamentních volbách. Jakoby dosavadní vládní strany chtěly alespoň částečně dohnat časovou ztrátu, domluvily se, že sondovací rozhovory skončí už do příštího čtvrtku nebo pátku.

Celkem 39 vyjednavačů - po 13 z každé z trojice stran - nejprve zasedne společně, ale posléze mají v menších pracovních skupinách pečlivě probrat 14 tematických oblastí, které si strany stanovily. Merkelová a Schulz chtějí dosáhnout také toho, aby z rozhovorů neunikaly žádné informace. Žádný z vyjednavačů proto až do konce sondovacích debat, které podle SPD mohou vyústit také v podporu menšinové vlády CDU/CSU, nemá dávat rozhovory médiím nebo vystupovat v televizních diskuzích. Tabu mají být i tweety o aktuálním stavu vyjednávání.

Že by se únikům informací podařilo zcela zabránit, je ale nepravděpodobné, i proto, že je politici nezřídka používají cíleně, aby tak ovlivnili vyjednávání ve svůj prospěch. Také o věcnosti části vyjednavačů mohou panovat pochybnosti, zvláště po mediálních přestřelkách některých politiků CSU a SPD z uplynulých dnů.

Šéf poslanců bavorské CSU Alexander Dobrindt například sociálním demokratům vzkázal, že by neměli vytahovat prastará socialistická témata. Nemohou podle něj počítat s tím, že kompletně prosadí své požadavky. Místopředseda SPD Ralf Stegner zase v reakci řekl, že sociálním demokratům jsou takováto vyjádření CSU úplně ukradená.

Témata:  Německo Konzervativní unie CDU/CSU Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Angela Merkelová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy