Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý vicepremiér Katalánska zůstane ve vazbě. Barceloně se to nelíbí

Katalánsko
Katalánsko
Foto: Pixabay

Barcelona - Bývalý katalánský vicepremiér Oriol Junqueras zůstane na základě dnešního rozhodnutí nejvyššího španělského soudu ve vazbě. Politik je obviněn ze vzpoury v souvislosti s jednostranným vyhlášením nezávislosti Katalánska.

Tříčlenný senát jednomyslně odmítl žádost obhajoby separatistického politika, která hodlala docílit jeho propuštění poté, co v katalánských volbách v prosinci získal mandát poslance. Soudci zdůvodnili verdikt tím, že Junqueras je nepřesvědčil, že nebude pokračovat jako předpokládaný člen budoucí katalánské vlády ve snaze o odtržení regionu od Španělska, která je v rozporu se španělskou ústavou.

Soud tak vyhověl žádosti prokuratury, která trvala na tom, aby Junqueras zůstal ve vazbě stejně jako exministr vnitra Joaquim Forn a dvojice lídrů separatistických organizací. Čtveřice již ve vazební věznici pobývá přes dva měsíce.

Soudci ve zdůvodnění verdiktu zdůraznili, že Junqueras není držen ve vazbě z politických důvodů a že žádný politik nemůže porušovat zákony. Dodali, že v době prosincových voleb již věděl, že je obviněn a uvězněn a mohl se podle toho rozhodnout, zda kandidovat, či ne.

Verdikt soudu podle médií zřejmě předsedovi druhé nejsilnější separatistické strany Republikánská levice Katalánska (ERC) znemožní účast na ustavujícím zasedání katalánského parlamentu plánovaném na 17. ledna. Protože expremiér a šéf nejsilnějšího uskupení Společně pro Katalánsko (JXCat) Carles Puigdemont je spolu s další čtveřicí politiků stále v Bruselu a v případě návratu jim hrozí okamžité zadržení, není jisté, zda budou mít separatisté na ustavující schůzi většinu hlasů. Ve volbách získali 70 mandátů ze 135.

Katalánští separatisté přijali dnešní verdikt rozhořčeně a někteří zopakovali názor, že Madrid drží Junquerase ve vazbě z čistě politických důvodů. Starostka Barcelony Ada Colauová označila rozhodnutí ponechat jej za mřížemi za "šílenství a absurditu".

Mezi separatistickými stranami nepanuje jednotný názor na to, jak řešit současnou situaci. Zatímco členové JXCat trvají na tom, aby byl parlamentem zvolen za nového premiéra Puigdemont, ať už se z Bruselu vrátí, či ne, někteří členové ERC navrhují, aby se v případě jeho setrvání mimo Španělsko stal premiérem Junqueras.

Média spekulují, že by jeho advokát mohl požádat o jeho přemístění z cely madridské věznice do Katalánska, odkud by v případě souhlasu soudu mohl být politik uvolněn na zasedání parlamentu.

Témata:  Katalánsko Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy