Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Osud studentů zatčených Íránu? Po protivládních protestech rostou obavy

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Na žádost reformní frakce v íránském parlamentu má zvláštní komise vyjasnit osud demonstrantů zatčených při nedávných protestech v zemi. Mluví se o 1000 až 1800 zadržených osobách v celé zemi, z toho asi stovce studentů.

Protivládní demonstrace se v Íránu konaly od 28. prosince a podle původních zpráv si vyžádaly 21 obětí, íránská televize v pátek hovořila o 12 mrtvých. Původní požadavky na zlepšení ekonomické situace a protesty proti zdražování přerostly v kritiku vedení státu. Úřady pak zablokovaly sociální sítě a protesty se oficiálně označují jako spiknutí, za nímž stojí síly ze zahraničí, hlavně z USA a z Izraele. Ty demonstranty podpořily.

Ministr hospodářství Mansúr Gholámí podle agentury DPA prohlásil, že čtvrtina zatčených studentů byla už propuštěna na svobodu, ani on ale neuvedl žádná přesná čísla. Ministerstvo se snaží umožnit propuštění všech studentů, řekl Gholámí v rozhovoru zveřejněném dnes internetovou verzí listu Etemád.

Vážné obavy o zatčené demonstranty vyvstaly poté, co pro ně konzervativní duchovní Ahmad Chátamí při páteční sváteční modlitbě v Teheránu i další stoupenci režimu požadovali nejvyšší tresty. Některým odpůrcům režimu by proto mohl hrozit i trest smrti.

Tento požadavek vyvolal ostrou kritiku vlády prezidenta Hasana Rúháního a reformátorů v parlamentu. "Opatrně", varoval Rúháního poradce Hamíd Abútálebí. Také poslankyně Fáteme Sajídíová označila požadavky, které zazněly při páteční modlitbě, za "důvod k obavám".

Témata:  Írán Hasan Rúhání Demonstrace v Íránu

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy