reklama

Přes 3000 aut zůstalo od sobotního večera na dálnici zablokováno, tisíce lidí tak musely strávit mrazivou noc v autech. "Byly nás tam tisíce, nedostali jsme žádné informace," postěžoval si jeden z řidičů.

Na pomoc musela dorazit armáda, která pomáhala s odklízením sněhu i s evakuací. Malé děti a nemocné převezla do města Segovia do nemocnice či do náhradního ubytování a lidem, kteří nocovali v autě roznášeli vojáci jídlo a teplé nápoje.

Vláda chaos na dálnici AP6 vysvětlila jako extrémní situaci způsobenou hustým sněžením a zvýšeným dopravním provozem v době svátku Tří králů. "Takové věci se prostě za extrémních podmínek stávají," komentoval situaci mluvčí španělské vlády Íňigo Méndez.

Část viny podle šéfa vládního úřadu pro dopravu Gregoria Serrana nesou i sami řidiči, kteří věděli, že bude padat sníh a nepřijali příslušná opatření - například neměli sněhové řetězy. Kvůli nehodám pak nemohly projíždět sněžné pluhy. Podle Serrana jeho úřad už od čtvrtka varoval před zhoršenými podmínkami na silnicích kvůli očekávaném sněžení. Informace se podle něj zobrazovaly na dálničních panelech a vysílaly se v rozhlase.

Ministr pro rozvoj Íňigo de la Serna dnes listu El País řekl, že vláda zahájila vyšetřování, které může vést až k pokutě pro firmu Iberpistas. Ta podle vlády nedostatečně informovala veřejnost o situaci na dálnici. Firma se však hájí, že udělala maximum a že konečná rozhodnutí jsou v takových situacích na vládě.

Vládu za nezvládnutí situace už v neděli kritizovala opozice. Podle šéfa socialistů Pedra Sáncheze musí vláda vysvětlit "absolutní selhání v preventivních opatřeních".