reklama

Až 90 procent zbraní zabavených IS v Iráku a Sýrii pocházelo z Číny, Ruska a východní Evropy. Americké zbraně představovaly pouze 1,8 procenta položek získaných mezi lety 2014 a 2017.

Pomyslný žebříček vede s 43,5 procenty zbraní Čína. Na druhém místě se umístilo Rumunsko (12,1 %) následované Ruskem (9,6 %). Maďarském (7,2, %), Bulharskem (5,3 %), Srbskem /4 %), Německem (3,6 %), Irákem (3.2 %), Polskem (2,2 %) a Českou republikou (2,1 %). Až za Českem se podle analýzy umístily Spojené státy.

Mezi nejobvyklejší typy zbraní zdokumentované v analýze patří útočné pušky, střední a lehké kulomety a granátomety.

Šéfové propagandy IS se často chlubili, že se zmocnili zbraní z USA. V roce 2014 irácký premiér Hajdar Abádí uvedl, že jeho síly přišly o 2 300 amerických vozidel typu Humvee, když se fanatici zmocnili města Mosul. Navzdory tomu ale bylo jen 1,8% zachycených položek opravdu vyrobeno v Americe, uvedl tým, který analýzu zpracovával.

V souhrnu zprávy se pak uvádí, že se mezinárodní pozornost soustředila na americké zbraně, kterých se zmocnil IS, ale kterých podle výsledků analýzy mezi zadrženými položkami byla jen necelá dvě procenta. „Většina zbraní IS pochází ze zemí varšavské smlouvy. Tyto zbraně jsou rozšířeny mezi iráckými a syrskými sílami a jsou také používány většinou opozičních sil bojujících v konfliktu v Sýrii,“ uvádějí experti.

„Konečný původ těchto zbraní odráží široké trendy na světovém trhu s materiálem ze zemí Varšavské smlouvy. Čína převládá jako producent. Zbraně vyráběné členskými státy EU ve východní Evropě tvoří většinu zbývajícího materiálu, který používají síly IS na obou stranách hranice mezi Irákem a Sýrií. Ruské zbraně jsou druhým nejčastějším typem zbraně IS v Sýrii, ale ne v Iráku (možná kvůli ruské podpoře syrského režimu a následné akvizici sílami IS),“ píše se ve zprávě.