Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Francii věří konspiračním teoriím drtivá většina lidí

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Studie institutu Ifop ukázala, že čtyři z pěti Francouzů věří nejméně jedné z obecně rozšířených konspiračních teorií, například že Američané nikdy nepřistáli na Měsíci. Analýza odhalila i značnou nedůvěru, kterou má veřejnost vůči médiím, napsal deník Libération.

Jeden z pěti Francouzů pochybuje také o oficiální verzi útoku v satirickém časopise Charlie Hebdo. Každý druhý Francouz si podle studie myslí, že ministerstvo zdravotnictví spolu s farmaceutickým průmyslem veřejnosti zatajují škodlivost očkování. Každý třetí je pak toho názoru, že nemoc AIDS vznikla v laboratoři. A jeden z deseti si myslí, že Země je placatá.

Pouze 25 procent Francouzů je přesvědčeno, že "média věrně reprodukují informace a dokážou přiznat a opravit chybu". Jeden z deseti si myslí, že "role novinářů v zásadě spočívá v šíření lživé propagandy, aby se stávající 'systém' udržel".

Zjištěná data zpracovatelé studie vyhodnotili ve vztahu k věku respondentů, jejich profesi, vzdělání, místu bydliště, politické orientaci a hodnocení sebe sama. Ukázalo se například, že roli hrají pouze dva z uvedených faktorů: věk a politická orientace. Konspiračním teoriím podléhají spíše mladší lidé a ti, kteří se při posledních prezidentských volbách přiklonili k extrémním pozicím.

Témata:  konspirační teorie Francie média

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy