Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Libye se v moři utopilo 64 migrantů. Mířili do Itálie

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - Při sobotním neštěstí u libyjských břehů zemřelo 64 uprchlíků, původně se hovořilo o 25 mrtvých. Jde o první velké neštěstí letošního roku v migrační krizi ve Středomoří. Trasa do Itálie je nejnebezpečnější cestou pro migranty do Evropy. Loni na ní zemřelo přes 3100 lidí.

Na člunu s migranty, který se ve vodách Středozemního moře převrátil, bylo 150 běženců mířících z Afriky do Evropy. Téměř devět desítek lidí se podařilo zachránit.

"Při sobotním ztroskotání člunu přišlo o život 64 migrantů. Podle svědectví získaných personálem IOM v Katánii plulo na gumovém člunu původně 150 migrantů. Přežilo jich 86, nalezeno bylo zatí osm těl," napsal dnes na twitteru Flavio Di Giacomo, mluvčí pobočky IOM pro Středomoří.

Loni dorazilo do Itálie 119.250 běženců, o rok dříve jich bylo podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) 181.440.

Za pomoc migrantům dnes Itálii poděkoval papež František, který ocenil její "otevřené a štědré srdce" vůči běžencům. Podle něj Itálie také nabídla pozitivní příklad integrace. "Doufám, že problémy, které Itálie v posledních letech měla, nepovedou k uzavření se (migrantům)," řekl také papež ve své každoroční zprávě o stavu světa. "Nesmíme zapomínat, že svoboda pohybu, jakož i svoboda opustit svou zemi a pak se do ní vrátit, patří k základním lidských právům," dodal papež František.

Témata:  uprchlíci Itálie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.