Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Google čelí žalobě, prý diskriminuje konzervativní bělošské muže

Americká společnost Google představila nový design svého loga. Je to již pátá úprava loga od roku 1998, kdy internetový vyhledávač začal nabízet své služby.
Americká společnost Google představila nový design svého loga. Je to již pátá úprava loga od roku 1998, kdy internetový vyhledávač začal nabízet své služby.
Foto: Google

Washington - Dva bývalí zaměstnanci zažalovali společnost Google, která podle jejich názoru diskriminuje bělošské muže konzervativního politického názoru. James Damore a David Gudeman rovněž upozorňují na poměry ve firmě, jako je veřejné zostuzování manažerů například bučením, když nesplní stanovené cíle.

Dvojice inženýrů tvrdí, že vystupují jménem všech diskriminovaných zaměstnanců. Damore musel firmu opustit loni poté, co v interním vzkazu představil svou teorii o nerovnocenném biologickém vybavení mužů a žen jako důvod, proč nejsou obě pohlaví v technologických profesích zastoupena stejnou měrou.

Vznik vzkazu, který vyvolal debatu o svobodě projevu na pracovišti, Damore hájí tím, že Google sám žádal pracovníky o jejich názor k problematice rovnosti.

Damore s Gudemanem v žalobě tvrdí, že Google má nezákonné kvóty na počet žen a příslušníků menšin v řadách svých zaměstnanců. Také prohlašují, že Google nijak nechrání své zaměstnance s konzervativními názory, mezi které patří podpora prezidenta Donalda Trumpa. "Pokud mužští pracovníci projeví svůj konzervativní postoj, musejí pak čelit vyhrožování a obtěžování," prohlašují Damore a Gudeman.

Mluvčí Googlu se k žalobě podrobně nevyjádřil, sdělil jen, že se firma těší, až se bude moci hájit před soudem.

Témata:  Google zaměstnanci ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy