reklama

Sue má podle serveru Daily Mail šest dětí, ve společné domácnosti s ní už žijí jen dvě nejmladší – ve věku 11 a 12 let. Žena je už 10 let nezaměstnaná, měsíčně přitom bere podporu ve výši 1700 liber, tedy asi 60 tisíc korun. Svobodná matka tvrdí, že jsou na tom její děti lépe, když je nezaměstnaná, protože je doma pro ně vždy, když se vrátí ze školy.

Kromě dávek, které ročně činí asi 20 tisíc eur, žije v pronájmu v obecním domě se třemi ložnicemi. Podle ní dává smysl zůstat na dávkách spíše než pracovat na plný úvazek, protože jinak by se nemohla starat o svoje děti.

„Pokud bych našla práci, kde by mi platili tak, abych mohla stále žít takhle pohodlně, pak bych ráda pracovala. Ale pořád jsou tu děti, pro které tu musím emocionálně být. Kdo by se o ně postaral? Nakonec bych stejně musela platit někoho, kdo by s nimi byl hned, když přijdou ze školy. A musela bych platit kroužky. Takže když to spočítám, je pro všechny lepší, že jsem s dětmi," vysvětlovala Britka pro stanici Channel 4.

Ve chvíli, kdy jsou děti ve škole, se žena věnuje své zálibě – vykládá tarotové karty. Tvrdí, že je jasnovidka a že má síly na to, aby předvídala budoucnost. Věří také, že může dostat to co chce prostřednictvím duchů a že může používat „zákony přitažlivosti". Nedávno dostala obecní dům v oblasti Sussex, aby mohla být blízko otci jednomu z jejich dětí.

Sue také věří, že její „schopnosti" jsou lepší než jakékoliv vzdělání, proto dětem říká, aby si se školou „nedělaly starosti". „Všechny ty věci, které se ve škole naučíte, nebudete potřebovat, až z ní odejdete," říká Britka svým dětem. Ani ona prý školu nedokončila a přesto si vede velmi dobře.

Opačný postoj pak zaujímá Lauren (21), která musela zanechat vysoké školy poté, co v 18 letech otěhotněla. Protože se rozešla s otcem svého syna, žije v bytě se dvěma postelemi a týdně dostává příspěvek asi 70 liber, tedy v přepočtu 2500 korun. „Když jste mladí a máte dítě, je to všechno, co dostanete. Ztratila jsem všechny své přátele, které jsem měla. Nelíbí se mi, že jsem na dávkách, nenávidím to," vysvětluje dívka.

Dodává, že když je bez práce a jen sedí na zadku, nikdo ji nebere vážně. „Já ten případ nejsem, chtěla bych pracovat, ale ten, kdo mě nezná, si to myslí," vysvětluje. Jako nejlepší volbu proto vidí vstup do armády, protože kvůli malému dítěti nemůže zatím pracovat „od devíti do pěti". „Pokud vstoupím do armády, bude to moje cesta ven. Už nebudu muset být na dávkách a budu si moci vybudovat lepší budoucnost," dodává.