Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Škatulata v polské vládě. Odešli ministři, kteří měli velké spory s Bruselem

Polský parlament
Polský parlament
Foto: pis.org.pl

Varšava - Polský prezident Andrzej Duda dnes při změnách ve vládě překvapivě odvolal i dosavadní ministry obrany, zahraničí a ochrany životního prostředí. S jejich jmény se spojovaly ostré spory s opozicí a bruselskými institucemi EU.

Antoniho Macierewicze v čele obrany nahradil dosavadní ministr vnitra Mariusz Blaszczak, novým šéfem diplomacie se místo Witolda Waszczykowského stal dosavadní náměstek Jacek Czaputowicz. Jana Szyszku na životním prostředí vystřídal Henryk Kowalczyk. Změny se týkají i dalších resortů.

"Hluboce věřím, že tyto změny přispějí k ještě efektivnější práci vlády. Gratuluji premiérovi, a to především k odvaze a schopnosti prosadit změny, personální i organizační," prohlásil na závěr ceremonie prezident Duda, který jako vrchní velitel ozbrojených sil vedl praktický otevřený spor s Macierewiczem.

"Nechceme být vládou dogmatickou, doktrinářskou, vládou krajností, ale chceme být vládou, která spojuje ekonomiku se společností," řekl premiér Mateusz Morawiecki.

"Ministr Czaputowicz je vlastenec z dob bojů proti komunismu a úředník znalý ministerstva. Kéž by mu změny v domácí politice umožnily vést efektivnější zahraniční politiku," okomentoval změnu opoziční politik a někdejší šéf diplomacie Radoslaw Sikorski.

Témata:  Polsko Andrzej Duda

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy