Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský Guardian: Porážka Zemana zásadně změní českou politiku

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Přátelé Miloše Zemana

Praha/Londýn - Nadcházejících prezidentských voleb v ČR si všímá také The Guardian. Případná porážka Miloše Zemana může podle britského listu od základů změnit českou politiku a vážně ohrozit budoucnost premiéra Andreje Babiše, jehož přežití je na současné hlavě státu závislé.

The Guardian připomíná, že Zeman staví svou popularitu na kontroverzních postojích, jako je například protipřistěhovalecký populismus. List také poznamenal, že kritici obviňují Zemana z šíření klimatu vulgarity, nekompetentnosti a korupce.

Za největšího Zemanova rivala BBC i The Guardian s ohledem na průzkumy považují někdejšího šéfa Akademie věd Jiřího Drahoše.

Drahoš se zavázal obnovit morální autoritu, kdysi spojovanou s bývalým prezidentem Václavem Havlem, zvrátit přátelský kurz k Rusku a potvrdit českou příslušnost k EU a NATO, napsal list The Guardian.

Také cituje Drahošovo zdůvodnění odklonu od Kremlu ruskou snahou destabilizovat EU. "Již jsem varoval před tím, že ruská dezinformační kampaň a vliv nás mohou snadno zmanipulovat," řekl Drahoš s odkazem na dění během volební kampaně v USA, Německu, Francii a Katalánsku. "Rusové nechtějí silnou, jednotnou a stabilní Evropu," dodal.

V této souvislosti britský deník upozornil na Zemanův odmítavý postoj k protiruským sankcím Západu a také na jeho poradce v čele s Martinem Nejedlým. "Zeman nemá zvolení i přes podporu více než poloviny voličů jisté, neboť řada lidí má obavy nejen z jeho protizápadních postojů, ale také z pokročilého věku a nepřesvědčivého zdravotního stavu," uzavírá The Guardian.

Témata:  Miloš Zeman The Guardian Velká Británie prezident ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy