Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Varovný signál? Američané rozmístili na ostrově Guam bombardéry B-2.

Northrop-Grumman B-2 Spirit
Northrop-Grumman B-2 Spirit
Foto: army.mil

Washington - Spojené státy rozmístily na ostrově Guam tři strategické bombardéry B-2 schopné nést jaderné zbraně. Jak dlouho na tichomořské základně zůstanou, není známo. USA už tam mají také několik nadzvukových bombardérů B-1.

Stanice Fox News poznamenala, že vyslání strojů B-2, které jsou díky technologii stealth obtížně zjistitelné radary, je jasným silovým signálem určeným pro Severní Koreu.

Jeden stroj B-2 byl naposledy na Guamu loni v říjnu. Na ostrov, kde pobyl několik hodin, přiletěl v rámci cvičné mise z domovské základny v Missouri. Tři bombardéry B-2 pak na Guamu rozmístily USA naposledy v roce 2016.

KLDR a Jižní Korea tento týden zahájily dialog, který je první od konce roku 2015. Americký prezident Donald Trump v této souvislosti ve středu oznámil, že USA po dobu rozhovorů nepodniknou žádnou vojenskou akci, která by diplomatické úsilí ohrozila.

Témata:  U.S. AIR FORCE USA Severní Korea Northrop-Grumman B-2 Spirit

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy