Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzská herečka Deneuve bojuje s feministkami. Obětem obtěžování se omluvila, trvá ale na svém

ženy
ženy
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzská herečka Catherine Deneuveová, která před několika dny varovala před kriminalizací mužů nadbíhajících ženám, se omluvila obětem sexuálních útoků, které mohlo její stanovisko zranit. Feministkám nicméně ustoupit nehodlá.

Podle francouzských umělkyň, jejichž dopis v úterý publikoval deník Le Monde, se původně americká kampaň #MeToo namířená proti sexuálnímu obtěžování zvrtla. Dospěla podle nich k obžalobě jednotlivců, kteří jsou kladeni na stejnou úroveň jako skuteční pachatelé sexuálních zločinů, aniž mají příležitost reagovat nebo se bránit.

Na dopis pobouřeně reagovaly francouzské feministky, podle nichž Deneuveová pohrdá oběťmi sexuálního násilí a pokouší se zastavit probíhající kampaň proti tomuto jevu.

"Bratrsky zdravím všechny oběti obludných činů, které mohl zranit dopis publikovaný v Le Monde. Jsou to ony a jen ony, jimž nabízím svou omluvu," konstatovala herečka v prohlášení zveřejněném na webových stránkách listu Libération.

"Nic v dopise (pro Le Monde) neospravedlňuje obtěžování, to bych text nepodepsala... Podepsala jsem ho z důvodu, který je pro mě zásadní: kvůli nebezpečí čistek v umění," uvedla Deneuveová.

Témata:  feminismus Francie ženy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy