reklama

"Nadále respektujeme územní celistvost Ukrajiny v hranicích, které se vytvořily po referendu na Krymu a po sjednocení Krymu s Ruskou federací," prohlásil šéf ruské diplomacie. Řekl také, že Ukrajina "je téma, které se uměle dělá mnohem větším, než si zaslouží". Západ by se podle něj měl soustředit na naplnění minských dohod.

Lavrov se věnoval i řadě dalších témat, včetně napjaté situace kolem Severní Koreje. Prohlásil, že následky vojenského řešení problému raket a jaderných zbraní KLDR by byly katastrofální. Moskva podle jeho slov podporuje přímé rozhovory mezi stranami zapojenými do této krize a spolu s Čínou vyzývají k ukončení konfrontačních akcí jak KLDR, tak USA.

Ministr dále řekl, že Rusko nepodpoří snahy Spojených států o změnu jaderné dohody šesti mocností s Íránem. Teherán podle Moskvy tuto dohodu plní, a pokud by měla být změněna, necítil by se jí už být vázán. Podle Lavrova by selhání této dohody mělo negativní dopad na dialog s Pchjongjangem. O nutnosti změny dohody mluví Donald Trump, který ji označuje za nedostatečnou.