Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výsledek voleb? Zeman je v těžké pozici, dostal studenou sprchu, píše se v zahraničí

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Vídeň/New York - Výsledků 1. kola prezidentských voleb v Česku si všímají také rakouské deníky Die Presse a Der Standard a komentuje je také The New York Times (NYT). Dosud sebevědomý Miloš Zeman je prý v těžké pozici a je si toho vědom.

Podle Die Presse se množí náznaky, že Zemanův rival Jiří Drahoš má ve druhém kole lepší šanci na vítězství, než se původně čekalo. Zeman "zná své pappenheimské" a ví, že Češi mají sklon k tomu sešikovat se za tím kandidátem, který v prvním kole prohrál. "Šance obou jsou padesát na padesát," píše v komentáři Die Presse.

Drahošovi podle rakouského listu hraje do karet, že se za něj postavilo několik neúspěšných kandidátů z prvního kola. Die Presse také připomíná, že inspirací nestranického českého profesora chemie se stal slovenský prezident Andrej Kiska.

Proti Zemanovi hovoří podle Die Presse i to, že se řadě Čechů nelíbí jeho záliba v provokacích i v alkoholu, či fakt, "že opakovaně řády vyznamenal oblíbence dřívějšího socialistického režimu, včetně bývalých spolupracovníků tajné policie".

"Studenou sprchou" byla pro Zeman překvapivá kritika jeho zahraniční politiky ze strany premiéra Andreje Babiše i doporučení předsedy vlády, aby se prezident distancoval od některých svých spolupracovníků.  Výhodou "vysoce zkušeného" Zemana by ale před druhým kolem mohla být účast v debatách s "rétoricky zaostávajícím" Drahošem. Slabinou bývalého předsedy Akademie věd, které bude chtít prezident využít, je podpis pod výzvou k přijímání válečných uprchlíků. "Pokud Zeman tuto kartu použije, což se dá předpokládat, mohly by se váhy nakonec přece jen přiklonit na jeho stranu," dodává Die Presse.

Podle listu Der Standard musí nyní prezident Zeman, který je pro své odpůrce symbolem "zkostnatělých mocenských struktur, radikalizace rétoriky a nápadně velkého příklonu k Rusku a Čína", vyjít ze zálohy a začít se svým protikandidátem Drahošem aktivně politicky bojovat. Nejpozději v sobotu večer se totiž podle listu prezidentské volby v Česku staly "referendem o Zemanovi".

Podle listu The New York Times druhé kolo prezidentských voleb ukáže, "zda bude Česko dál taženo na východ směrem k Rusku a k Číně, nebo zda se plně vrátí do náruče Evropské unie".

Zemanův hrubý jazyk se často zdá být vypočítaný tak, aby urazil intelektuály v Praze. Někteří voliči to podle amerického listu obdivují jako "autentický hlas obyčejného lidu". Jazyk současného prezident je podle mnohých nejen urážlivý, ale otevírá také dveře skupinám, které až donedávna dlely na okraji politického života v Česku včetně "neofašistické skupiny" SPD, napsal NYT.

Témata:  Miloš Zeman Jiří Drahoš Rakousko média

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy