Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vymění si Rusko a Ukrajina zajatce z Donbasu?

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev - Ministři zahraničí Ukrajiny a Ruska dnes telefonicky hovořili o možnosti výměny zajatců z Donbasu a o případné misi OSN na východě Ukrajiny.

"Právě jsem hovořil se Sergejem Lavrovem o osvobození našich rukojmích a politických vězňů a rovněž o formátu mírové mise OSN na okupovaném Donbasu. Pozice jsou velmi vzdálené, ale musíme pracovat dál," napsal na twitteru ukrajinský ministr Pavel Klimkin krátce po tiskové konferenci, při níž Lavrov bilancoval ruskou zahraniční politiku za uplynulý rok.

"Nadále respektujeme územní celistvost Ukrajiny v hranicích, které se vytvořily po referendu na Krymu a po sjednocení Krymu s Ruskou federací," řekl šéf ruské diplomacie.

Lavrov hovořil také o misi OSN k ochraně pozorovatelů OBSE. "Náš návrh předpokládá zajištění ochrany OSN pro tyto pozorovatele všude, kde se pohybují a hlídkují v souladu se svým mandátem," řekl Lavrov. Složení takové mise OSN je podle něj věcí dohody mezi Kyjevem a povstaleckými republikami.

Témata:  Sergej Lavrov Ukrajinská krize Ukrajina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy