Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čelilo letadlo hrozbě? Emiráty obvinily Katar z ohrožení jejich linkového spoje

Emirates
Emirates
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Abú Zabí - Spojené arabské emiráty (SAE) tvrdí, že katarská vojenská letadla ohrozila linkový let stroje směřujícího do Bahrajnu. Mluvčí katarské vlády na twitteru informaci o incidentu popřel a označil ji za naprosto lživou.

"Jde o zjevné ohrožení bezpečnosti civilní dopravy a porušení mezinárodního práva," uvedl úřad SAE ve svém prohlášení. Emiráty oznámily, že zahájí nezbytné právní kroky k zajištění bezpečnosti letecké dopravy. Dvě velké letecké společnosti SAE Etihad a Emirates zprávu nekomentovaly.

Informaci s odkazem na úřad civilního letectví přinesla agentura Spojených arabských emirátů WAM. Úřad "dnes ráno dostal od jedné letecké společnosti SAE informaci, že katarské vojenské stroje ohrozily její letadlo na lince do Manámy. Šlo o pravidelný let podle letového plánu, měl všechna mezinárodně požadovaná povolení," stálo ve zprávě WAM.

Tvrzení Spojených arabských emirátů Katar odmítl a nepotvrdilo ho ani velitelství amerického letectva, které sídlí na základně v Kataru.

Katar je od loňska v diplomatickém sporu se SAE, Saúdskou Arábií, Bahrajnem a Egyptem kvůli své politice vůči Íránu. Katar již podal stížnost u OSN za letecký incident z prosince a ledna. Vojenské letadlo SAE podle tvrzení Kataru 21. prosince a pak znovu začátkem ledna narušilo vědomě katarský vzdušný prostor. SAE ale obvinění odmítly.

Témata:  Spojené arabské emiráty Katar Emirates Air

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.