Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská stanice RT prská: Elysejský palác nepouští její novináře na tiskovky

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž - Elysejský palác nevpouští naše novináře, zlobí se ruská televize RT. Zástupce RT nechtějí na akce vpouštět i další instituce.

Dvakrát za posledních pět dnů kancelář prezidenta Emmanuela Macrona odmítla udělit akreditaci novinářům z RT, citovala z prohlášení šéfredaktorky RT Margarity Simonianové agentura AFP.

Před pěti dny jim byl odepřen také přístup na summit jižních států Evropské unie v Římě. V Římě se dokonce pracovníci kanceláře zachovali nezdvořile, když nejprve akreditaci přislíbili, ale pak, když televizní štáb už do italské metropole dorazil, přestali zvedat telefony a reagovat na e-maily.

„Doporučuji prezidentu Macronovi, aby si znovu přečetl francouzskou ústavu," rozhorlila se dnes Simonianová, která zároveň hlavu státu vyzvala, aby bránila svobodu médií.

Prezident Macron počátkem ledna oznámil záměr zpřísnit boj proti dezinformacím šířeným některými médii či na internetu novým zákonem. Slíbil zároveň posílit pravomoci televizní a rozhlasové rady, která dohlíží na obsah příslušných médií.

Macron již čelil znevažující kampani ze strany proruských serverů, když loni kandidoval na prezidenta. Jeho spolupracovníci se stali obětí krádeže internetových dat. Ruská televize RT, která je často obviňována z ruské propagandy, od konce loňského roku vysílá i ve francouzštině.

Témata:  Rusko média novináři Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy