Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Paslovem roku 2017 v Německu je výraz "alternativní fakta"

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Takzvaným paslovem roku 2017 se v Německu stal výraz "alternativní fakta" (alternative Fakten). Celkem letos veřejnost zaslala 1316 návrhů, které obsahovaly 684 různých výrazů. Jen zhruba 80 z nich ale odpovídalo kritériím poroty, která volí taková slova, jež jsou eufemistická nebo matoucí a jdou proti lidské důstojnosti nebo principům demokracie.

Porota výraz pravidelně vybírá od roku 1991. Loni u ní zvítězilo sousloví "zrádce národa" (Volksverräter).

"Označení 'alternativní fakta' je maskující a matoucí vyjádření pro pokus učinit nepravdivá tvrzení přijatelným prostředkem veřejné debaty," uvedla dnes porota ve svém zdůvodnění. Připomněla, že výraz jako první použila poradkyně amerického prezidenta Kellyanne Conwayová, když obhajovala nepravdivé tvrzení Trumpova mluvčího Seana Spicera o počtu lidí, kteří se účastnili prezidentovy inaugurace.

Od té doby se výraz podle poroty i v Německu stal symbolem znepokojivého vývoje, kdy jsou ve veřejné diskuzi fakta nahrazována nedoložitelnými tvrzeními, která přesto jejich zastánci považují za legitimní argumenty.

V Německu se pravidelně vybírá i slovo roku. Loni se jím stal výraz "Jamaika-Aus" (konec Jamajky) značící krach rozhovorů mezi konzervativní unií CDU/CSU, svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými o nové vládě. Trojici stran se přezdívalo Jamajka kvůli tomu, že jejich typické barvy - černá, žlutá a zelená - odpovídají barvám vlajky karibského státu.

Témata:  Německo zajímavosti jazyky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy