Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napětí roste: Nová bojová jednotka v Sýrii? Do sporu se vložil také Írák

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: www.army.mil

Damašek/Bagdád - Plán na zřízení nové pohraniční jednotky vyvolá v Sýrii nové napětí, obává se Irák. Půlku sboru má tvořit nynější arabsko-kurdská koalice SDF, která bojovala proti radikálům, zbylí členové mají být nově naverbovaní lidé. Výcvik první skupiny už začal.

Koalice, která bojuje v Sýrii pod velením USA, v neděli oznámila, že sestaví sbor o síle 30.000 lidí zaměřený na ostrahu syrské hranice s Tureckem a Irákem.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Bahrám Kásemí dnes záměr označil za "zjevné vměšování do syrských záležitostí", které "přiživí válečný oheň". Vyzval také USA, aby stáhly všechny své vojáky ze Sýrie. Nyní je jich tam asi 2000 a byli zapojeni do bojů proti Islámskému státu (IS). Ministr obrany James Mattis řekl, že tam zůstanou, aby se předešlo vzniku dalšího IS.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí přirovnal vznikající pohraniční sbor k "teroristické armádě". Vlastní armádu mělo Turecko v Sýrii od srpna 2016 do loňského března. Oficiálně ji tam poslalo k ochraně hranice, ale především se snažilo zabránit Kurdům rozšiřovat území, které jejich milice v syrské válce získaly pod kontrolu a které je hlavně u turecké hranice.

Turecko už několik dní hrozí obnovením bojů v oblasti Afrínu v provincii Halab (Aleppo). Erdogan dnes řekl, že se této turecké ofenzívy proti Kurdům zúčastní také syrské povstalecké skupiny. Podle tureckých sdělovacích prostředků bude ofenzíva zahájena v nejbližší době.

Témata:  Irák Sýrie U.S. ARMY

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.